Baudet is een grotere bedreiging dan Wilders. (NRC)

Ollongren opent aanval op Baudet: ‘Grotere bedreiging voor Nederland dan Wilders’ (Elsevier)

Een rel is geboren na de Burgemeester Dales-lezing van minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren van D66. In de lezing staat ze uitgebreid stil bij de Nederlandse Grondwet. Hoe het een garantie is voor onze vrije samenleving om vrij te zijn en te blijven. En hoe deze Grondwet onder druk staat.

“Het populisme valt dit fundament van onze samenleving geregeld aan.” betoogt mevrouw Ollongren om vervolgens via Pim Foruyn (afschaffen artikel 1) en Geert Wilders (artikel 1 schrappen en vervangen door een artikel over een ‘dominante cultuur’) uit te komen bij Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie.

De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht:

 

Het praten over rassen in het politieke debat.

 

Rassenmenging kwam al voorbij uit de mond van Forumleden. Rassenverdunning ook. De afgelopen weken ging Baudet opnieuw verder.

 

Geconfronteerd met uitspraken dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere rassen, een uitspraak van een kandidaat van Forum bij de verkiezingen aanstaande maart, zei de voorman van Forum dat hij daar geen afstand van wilde nemen. Volgens Baudet was dit een wetenschappelijk debat. Daar wilde hij zich niet in mengen. Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras.

 

Het populisme wil sommige Nederlanders dus anders behandelen dan andere.

 

Om af te sluiten met: “En daarmee bedreigt het kernwaarden van Nederland.”

Artikel 1 Onder Vuur

Je kunt betogen dat de koppenmakers van onder andere NRC en Elsevier de boel wel wat ongelukkig samenvatten. Ollongren heeft het over een aanval op de kernwaarden van Nederland, en aangezien Artikel 1 regelmatig onder vuur ligt, heeft ze daar een punt. Je kunt je wel afvragen hoe groot die bedreiging is van een partij met slechts 2 zetels in de Tweede Kamer.

Er zijn uitspraken en voorgestelde maatregelen van Wilders en Baudet die je grondwettelijk doet fronsen. En het IQ / Ras debat wordt bijna altijd oneerlijk gevoerd. De eng-rechtse luitjes gebruiken dit soort onderzoeken als rechtvaardiging van hun racisme (want het is toch wetenschappelijk bewezen) terwijl het enige dat ze laten zien is dat ze er geen snars van snappen. Wat deze discussie überhaupt in de politieke arena te zoeken heeft is mij een raadsel.

Thierry Baudet heeft vervolgens vandaag aangifte gedaan wegens smaad en laster. Want demonisering. Twee dagen voorpaginanieuws.

Populistisch anti-populisme van D66

En zo helpt D66 het Forum van Democratie wederom verder in het zadel. Nadat de afgelopen jaren de strategie was van D66 om Wilders als doelwit te kiezen, is nu Thierry Baudet aan de beurt. Het populistische anti-populisme van D66 draait weer op volle toeren vanwege de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Reinier van Dantzig wordt misselijk van Baudet (en ik heb ook een vermoeden dat hij misselijk wordt van de poster van Femmes for Freedom, maar dat is een andere ‘bigotry of low expectations’ discussie) en D66 sluit, samen met GroenLinks en PvdA, FvD buiten spel in Amsterdam.

In plaats van uit te gaan van je eigen verhaal, wordt wederom een vijandsbeeld geschetst van een relatief machteloze partij. Je kunt het alleen maar zien als oprechte angst om macht te verliezen, want als je vertrouwen zou hebben in je eigen verhaal, dan veeg je de vermeende onzin van de Forumers zo van tafel.

“Je moet oppassen dat je niet onderdeel van hetzelfde vacuüm wordt. Het enige dat je zelf kunt doen – ik, of jullie, of iedereen die hiermee worstelt – is proberen jezelf te bekennen tot een bepaalde invulling van wat je wél wilt.” betoogde Boris van der Ham onlangs.

D66 kan beter wat meer naar hem luisteren dan naar Alexander Pechtold, die van D66 een naargeestig gedrocht heeft gemaakt.

 

Afbeelding: By Carterhawk (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.