In het McCarthy-esque slagveld dat #metoo inmiddels geworden is lijkt sinds vandaag de inzet wederom verhoogd.  Na het veroordelen van de daden (terecht), het karakter (soms terecht) en de angst voor een “associatie met”, stort nu ook het werk van deze, tot zwart gat ineengestorte ster, over zijn “event horizon”.

Niemand die zo goed een schurk speelt als hij, behalve misschien Sir Anthony Hopkins. Mogelijk kwam dat wel doordat hij zo dicht bij het onderwerp stond, ik weet het niet. In dat geval hoop ik wel dat Sir Anthony een beter acteur is. Er zijn wel meer sterren voor wie ik nu iedere avond een schietgebedje prevel voordat ik de tv aanzet.

House of Cards, een van de meest succesvolle series op Netflix, krijgt geen zevende seizoen. Dit werd vrijwel meteen na het bekend worden van de #metoo van Spacey naar buiten gebracht. Niet veel later volgde de mededeling dat dit eigenlijk allang de bedoeling was. Dit deed mij de wenkbrauwen fronzen, maar in de “frenzy” die was ontstaan was dit onvermijdelijk, dat snapt iedereen. Vervolgens echter besloten de bonzen binnen Netflix dat ook seizoen 6 geschrapt werd. Dit deed mij de wenkbrauwen en diverse andere lichaamsdelen fronzen.  Paniekvoetbal noemt men dat. “Cutting ones own nose to spite someone else’s face” zouden de Engelsen zeggen.

Zelfs de meest ongetalenteerde scenario schrijver had voor Frank Underwood een briljante liquidatie scene kunnen bedenken die het gros van de #metooquisitie tevreden had kunnen stellen. Maar blijkbaar zijn de standaarden voor een nep-president hoger dan die voor een echte, zo bleek ook maar weer eens toen een paar weken terug Bill Clinton ergens onder luid applaus acte de presence mocht geven. “Niet te vergelijken, Bill en Monica was met wederzijdse instemming” hoor ik u zeggen….waar!  maar zijn gelieg en gedraai achteraf heeft haar leven redelijk verruïneerd terwijl hij de poet binnenharkt en er op losfeest. Zelfs zijn vrouw Hillary heeft meer last van zijn capriolen dan Bill zelf.

Maar ook het cancelen van een complete serie was niet genoeg. De regisseur van de laatste film van Spacey ( en ik denk ook echt dat dit de laatste film zal zijn) heeft besloten heeft om Spacey letterlijk van de gevoelige plaat te poetsen. Hij zal digitaal vervangen worden als een soort omgekeerde Gollum waarbij wij blijkbaar beschermd moeten worden voor het aangezicht van deze Ork, opdat wij niet “getriggerd” worden. Iedereen in de safe space.

Nu vraag ik mij af of dit de praktijk gaat worden voor iedereen die zich vergrepen heeft…..of daar van verdacht word. En dan ook met terugwerkende kracht uiteraard. Dat gaat me namelijk nogal een klus worden.

Laten we bijvoorbeeld eens beginnen met de Cosby Show…..dat word ondoenlijk om te “gollumiseren”, dus die wissen we gewoon in zijn geheel. Magneet erover heen huppakee weg ermee. We zullen de grote bazen van het internet ook moeten vragen mee te werken, of dwingen, en een stukje code te knutselen waarmee de scenes met Kevin en de Cosby Show onvindbaar worden op google en youtube en facebook en twitter enzovoort enzovoort. Verder zullen we iedereen verzoeken om eventuele DVD’s of Blu-rays met werk van Bill en Kevin in te leveren.

Maar dat is uiteraard nog maar het begin. Waarom zouden we ons beperken tot aanklachten van een seksuele aard of de film industrie of het huidige tijdsgewricht! Geen ruimte meer voor columns door criminelen, of interviews met criminelen. Dus ook geen College tour meer. Geen muziek meer van Elvis of Ted Nugent of Bill Wyman of Jerry Lee Lewis of R Kelly (silver lining) en de besluiten van Ruud Lubbers of Thomas Jefferson moeten terug gedraaid. En dan hebben we het nog niet gehad over schrijvers of religieuze historische figuren. Bij welke temperatuur verbranden boeken ook alweer?

Er zijn eindeloos veel producten van eindeloos veel hufters en als we je ooit betrappen met een van die producten? Dan….dan……dan schrijven we een column over je op Joop.nl

Wat ik dus wilde zeggen is….he wat….Joop.nl is uit de lucht… hoezo?  Francisco van Jole verdacht?  Jamaar….verdacht? ik bedoel…jezus dat gaat snel

Roel Sint (@roelsint)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.