Op een gewone middelbare school zet een docent op een dag een vermeend suggestieve vraag over het FvD in een opdracht. Onmiddellijk spreekt kamerlid Baudet er publiekelijk schande van en vraagt de nummer twee op de lijst van FvD Amsterdam, Yernaz Ramaurtarsing, in een tweet om zijn ontslag.*

Ergens op de TU Delft maakt een docent een vermeend seksistische dan wel racistische grap in een poging om zijn studenten tot stilte te manen. Een maand nadat de studenten hebben geklaagd bij de directie, de man zijn excuses heeft gemaakt, een berisping heeft gekregen én hij het college voortaan niet meer mag geven, zet een activist het filmpje online want schandelijk.

Heel nobel, zo ten strijde trekken tegen “indoctrinatie” van onschuldige kinderzieltjes. Maar elk spreekverbod voor een docent is precies weer dat – indoctrinatie. Je wilt de docent het liefst in jouw morele keurslijfje zien.

Moeten leraren dan álles maar mogen roepen? Natuurlijk niet. Als een docent over de grens gaat, moeten de leerlingen óók de ruimte hebben hun mening te geven en desgewenst een klacht in te dienen, waarna de schoolleiding beslist.

Maar houd alsjeblieft op om de mensen die onze kinderen dag in dag uit iets proberen bij te brengen, publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Steun onze leerkrachten in plaats van te eisen dat ze met elk gevoelentje van onze kinderen (of hun ouders… ) rekening houden, alsof het kasplantjes zijn.

En kap met de slappe knieën.

Van mij mogen docenten, zo professioneel mogelijk, ook mens zijn. Dan maakt iemand maar eens een verkeerde grap, dan geeft iemand maar eens een keer zijn politieke mening. De wereld van mijn kinderen is zo veel groter dan één docent. Ze hebben vrienden, social media, het hele internet en zowaar ook nog wel eens een krant of een journaal. Ze hebben ouders.

Het hele idee van onderwijs is kinderen voorbereiden op het leven in de echte wereld, toch? Onze kinderen zullen ook wel eens buren, vrienden en collega’s krijgen die stomme grappen maken of die Baudet-, Kuzu- dan wel Groot Wassink-sympathisant zijn. Ik hoop dat ze dan hun eigen mening zullen geven, in plaats van de handen voor de oren te drukken omdat ze een andere mening niet aankunnen.

Onze jongeren zullen binnenkort ook een stembiljet moeten invullen. Ik hoop dat ze dan goed en vooral zelf hebben nagedacht.

Laat mijn kinderen maar overal geconfronteerd worden met de meest uiteenlopende meningen. Laat ze maar zelf hun hersens leren gebruiken en een eigen mening vormen.

Ik ben niet de enige die mijn kinderen mag indoctrineren.

Photo by rawpixel.com on Unsplash

* Update: oorspronkelijk stond er: “onmiddellijk roept kamerlid Baudet publiekelijk om zijn ontslag”. Dat was onjuist. Dank aan @KlaasRKremer voor de correctie.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.