Je ontkomt er niet aan: Diversiteit én tolerantie. Bedrijfsgoeroe’s, opiniemakers, visionairs en politici buitelen over elkaar heen om het belang van diversiteit en tolerantie te benadrukken. Ik zou iets anders willen bepleiten: Staar je niet blind op op zich zelf holle begrippen als diversiteit en tolerantie en zet je in voor meer vrijzinnigheid. Wikipedia omschrijft goed zoals ik vrijzinnigheid altijd begrepen heb:

Vrijzinnigheid wordt ook gebruikt als een liberaal principe van vrijheid van denken. Vanuit die vrijheidsgedachte komen ook ándere vrijheidsidealen voort: vrijheid van uiting, vrijheid van godsdienst etc. De “vrijzinnige mens” is dus een vrijdenker die zich niet laat voorschrijven hoe hij of zij over een bepaalde kwestie hoort te denken. Deze vrijzinnigheid maakt de mens dan ook geneigd tot onconventioneel of zelfs rebels denken en spreken. Voorbeeld is Aletta Jacobs, die zich vrijzinnig noemde, en gezien kan worden als een voorloopster van de vrouwenemancipatie.

 

De focus op diversiteit en tolerantie heb ik dan ook altijd opmerkelijk gevonden. Diversiteit en tolerantie zijn immers geen begerenswaardige doelen op zich, maar gevolgen van vrijzinnigheid.

Niemand heeft immers behoefte aan een enorme diversiteit van idiote ideeën. Of tolerantie van schadelijke idioterie. Daarom is vrijzinnigheid ook ideeënstrijd en de vrijheid van meningsuiting het altaar waarop de diversiteit van slechte ideeën geslacht wordt.

Een ander probleem is wanneer ‘diversiteit en tolerantie’ gaat betekenen dat je hoeveelheden pigment (lees: het sociaal construct ras) en piemels (lees: het sociaal construct gender) moet tellen en schadelijke ideeën moet respecteren (lees: niet-westerse ideeën niet mag bekritiseren, want sociaal construct cultuur en witte superioriteit). Dit heeft niks met vrijzinnigheid te maken en zal juist de tolerantie en diversiteit doen afnemen. Je  bent dan slechts de voorgeschreven kleurplaat met de voorgeschreven kleuren aan het inkleuren.

Diversiteit ontstaat immers doordat het individu de vrijheid heeft om autonoom na te denken en vervolgens op basis van eigen ideeën, en niet op basis van huidskleur of geslacht, kan deelnemen aan het maatschappelijk debat. Tegengas en het veranderen van je eigen opvattingen hoort daarbij en geen enkele opvatting hoort vrij te zijn van kritiek.

Het belang dat mensen kritisch en vrij gaan denken is te belangrijk om dit aan de diversiteisgoeroe’s en de pigment- en piemelgeobsedeerde brigades over te laten. Laten we pal staan voor vrijzinnigheid.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.