Mijn stempas ligt al klaar. Op wie ik ga stemmen? Dat ben ik nog aan het uitzoeken. Wat ik u wel kan vertellen is dat het vrijwel niets te maken zal hebben met de landelijke partijen. Mijn gemeente ligt namelijk niet in Amsterdam, Den-Haag of Brussel. Sommige van u zullen nu wel denken “Logisch. Wie doet dat wel dan?”. Laat mij even uitleggen waarom ik het nodig vond om dit met u te delen.

 

Campagne en de media

De afgelopen weken is het woord “Gemeenteraadsverkiezingen” geregeld gevallen in de media. “Wat fijn dat de media aandacht besteden aan de verschillende gemeenten en de zorgen die daar leven”, zal u nu denken. Ik maak een grapje. Over gemeenten hebben we natuurlijk vrij weinig gehoord in de afgelopen weken. Ik zal die aantal keer dat een gemeenteraadslid belachelijk werd gemaakt bij Jinek even buiten beschouwing laten.

Nee, wat we vooral te zien krijgen zijn landelijke partijen die hun standaard speerpunten opwerpen en hier vervolgens voor de vorm het woord “gemeente” achter plakken. (Visualiseert u hier maar even iemand die met haar ogen rolt). Uiteindelijk draait het blijkbaar nog steeds om de zetels van de landelijke partijen, en niet om de specifieke zaken die spelen binnen verschillende gemeenten.

 

Lokaal over nationaal

Vanaf 2002 zijn de lokale partijen in opkomst. En zij blijven gestaag groeien. Ze leveren ook steeds meer wethouders. Ook deze verkiezingen verwacht men weer dat zij de grootste zullen worden.

Wat zijn dan redenen die mensen benoemen waarom zij voor lokale partijen kiezen in plaats van de partij waar zij landelijk ook op hebben gestemd? Een aantal redenen die worden genoemd zijn het afnemend belang van politieke ideologieën(!), de afname van partijloyaliteit, en ook het afzetten tegen de gevestigde (Haagse) macht.

Tegelijkertijd heeft de Haagse politiek gedurende de afgelopen jaren steeds meer verantwoordelijkheid naar de gemeenten geschoven (1)(2)(3).

 

Het ligt vast aan mij

Ik vind dit een redelijk interessante ontwikkeling. Maar als ik kijk naar de strategie van de partijen zijn zij het blijkbaar niet met mij eens. Want zij gaan vrolijk door met het voorop stellen van hun landelijke partijleiders gedurende deze verkiezingen. Nu heb ik natuurlijk geen politicologie gestudeerd, en zie ik ongetwijfeld niet wat een briljant potje schaak deze partijen momenteel spelen, maar deze politieke leek kan alleen maar van een afstandje naar dit tafereel kijken en zuchtend haar hoofd schudden.

 

Ik hoop dat er in de komende weken nog wat veranderingen optreden, en dat er iets meer aandacht komt voor de onderwerpen die leven binnen de gemeenten. Het kan vast geen kwaad om wat verschillende gemeenteraadsleden uit te nodigen en hier eens mee in gesprek te gaan. Wie weet leert men er iets van. Succes aan alle (toekomstige) gemeenteraadsleden met hun campagnes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.