“Wat gebeurt er als we niets doen?” Dat was de vraag die trendwatcher en zakenman Adjiedj Bakas mocht beantwoorden als eerste spreker van het veelbesproken Nederlandse Leeuw evenement. “Dan gaat het niet goed, want dan worden wij hier overspoeld,” begon Bakas zijn lezing, gevolgd door een filmpje met bekende beelden van grote hordes vluchtelingen in Europa, versneld afgespeeld, begeleid door Money Makes The World Go Round uit de musical Cabaret. Degenen die op basis van de promotie en media-aandacht voor de Nederlandse Leeuw hadden geconstateerd dat het een guurrechts onderonsje zou worden werden op hun wenken bediend. En het was allemaal nog maar net begonnen.

In dit artikel van Marieke Hoogwout, namens Plebspraat met een kritische doch open blik aanwezig in Rijswijk, valt te lezen dat het met dat guurrechtse uiteindelijk nog wel meeviel. Mede daardoor voelt de harde toon waarmee Bakas de Nederlandse Leeuw aftrapte als een valse start die flink voorsorteerde op de die avond te formuleren oplossingen.

Revolutie, oorlogsvoering en verzetscultuur

Geplaagd door technische problemen, een gebrekkige voorbereiding en de nog zichtbare nasleep van een persoonlijk zware periode voor Adjiedj Bakas was het bovendien lastig om de lezing inhoudelijk goed mee te krijgen. Uitspraken waarvan ik als livestream kijker steil achterover sloeg werden door de in de zaal aanwezigen achteraf niet eens geregistreerd. Ook ik ontdekte nieuwe dingen – zelfs hier en daar wat nuance – bij het opnieuw bekijken van de lezing, die hier in het geheel terug te kijken is. En om het op zijn SJW’s te zeggen: we moeten het toch even hebben over enkele zaken die Bakas hier te berde bracht.

Aan de hand van drie trends voert Bakas ons mee in zijn visie op de problematiek. We staan aan de vooravond van een nieuwe, digitale industriële revolutie, zitten al middenin demografische oorlogsvoering en er komt een verzetscultuur tegen de EU het Vierde Rijk. U leest het goed: Het. Vierde. Rijk.

De oerconservatieve, nationalistische premier van Hongarije, Viktor Orbán, die in die functie sprak op een uitgesproken anti-LGBT bijeenkomst wordt aangehaald als visionair en ook een aantal andere aangehaalde bronnen laten een duidelijke politieke signatuur zien. Gecombineerd met data die vaak wel erg goed aansluit bij het verhaal dat Bakas wil vertellen ontspint zich in grote lijnen de volgende theorie:

Muren, muren, muren … oorlogseconomie

Zowel massa-immigratie als industriële revoluties gaan altijd gepaard met oorlog. Het huis van Thorbecke heeft zijn langste tijd gehad en we moeten overstappen naar een smartphone-democratie. Europeanen moeten vasthouden aan danwel terugkeren naar hun christelijke roots, familiewaarden, arbeidsethos en patriottisme. Muren zijn hip, we moeten het voorbeeld van Trump volgen: alle landen in Europa moeten zich ommuren en voor de Middellandse zeekust kan een onopvallende drijvende muur worden gerealiseerd.

We moeten landen en organisaties die nu, blijkbaar, flinke bedragen betalen om bevolkingsgroei in Afrika te stimuleren er toe zetten om juist op geboortebeperking in te zetten, terwijl we in Europa juist weer grote families moeten stimuleren, desnoods met gebruik van kunstmatige baarmoeders zodat vrouwen niet meer gehinderd worden door zwangerschap.

Er komt een oorlogseconomie en dat is een goede zaak, want daarvan worden we enorm saamhorig, creatief en innovatief. Het grootste nadeel van een oorlogseconomie laat Bakas gemakshalve maar achterwege: er moet namelijk dan wel oorlog gevoerd worden. Maar met wie dan? En waarom? Aangezien de term demografische oorlogsvoering al gevallen is laat het antwoord zich raden.

Ook is de terugkeer naar conservatief-christelijke waarden om de nieuwe industriële revolutie te doorstaan opmerkelijk. Want wie kwamen er bij de vorige industriële revolutie als winnaars uit de bus? Waren dat de boeren die geen spoorlijn door hun land wilden hebben omdat de koeien dan geen melk meer zouden geven? De geestelijken die niets dan kwaads zagen in duivelse technologieën en afgoderij als popmuziek? Of waren het de progressieve geesten die aan de slag gingen met de innovaties van de nieuwe wereld?

Faception

Het heftigste moment van de keynote is zonder twijfel het lyrische enthousiasme waarmee Bakas een Israelisch prachtproduct van de oorlogseconomie prijst: Faception. Een technologie die karaktereigenschappen kan ontleden op basis van live videobeelden – facial personality analysis – waarmee een terrorist nog voordat hij een aanslag kan plegen worden opgemerkt. Minority Report, maar dan in het echt. Letterlijk zegt Bakas over deze technologie het volgende:

We worden super creatief en super innovatief, een voorbeeld zien we hier uit Israël: de camera met gezichtsherkenning. Een product van de oorlogseconomie in Israël. Die camera herkent alles. Hij ziet aan je gezicht wat je gaat uitspoken, want je gezicht verraadt je. Als je jokt wordt je neus langer en je oren worden langer: Pinokkio is waar. En die camera ziet het, die camera houdt het allemaal bij. Dus die camera ziet dus ál-les, dus nog voordat iemand een aanslag kan plegen wordt hij gelijk doodgeschoten en mag ‘ie naar zijn 72 maagden. Klaar! Opgeruimd staat netjes. Een product van de oorlogseconomie en we gaan ‘m straks overal krijgen. Overal innovaties, we worden super innovatief daardoor. De hele IT-industrie is een product van de tweede wereldoorlog, gaan we nu ook weer zien. En met dit soort dingen kun je mensen prima in de gaten houden.

Er wordt lacherig en positief op gereageerd vanuit de zaal. In een avond waar een sentiment heerst van (gezond) wantrouwen tegen de overheid en de mainstream media, met publiek dat overwegend kritisch staat tegenover de EU, waar de meerderheid ongetwijfeld tegen de sleepwet zal stemmen op het referendum, waar terecht met argusogen gekeken wordt naar draconische maatregelen tegen nepnieuws en hate speech – uitgerekend dáár gaat een doodeng Big Brother camerasysteem dat privacy en onschuldpresumptie overboord gooit er in als zoete koek.

Van een mediapersoonlijkheid die recentelijk nog Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk de Goebbels en Riefenstahl van deze tijd noemde in de context van het zwarte pietendebat kan je verwachten dat hij geen blad voor de mond neemt. Maar dat Bakas er zo stevig in zou gaan was, zo blijkt na afloop, ook voor veel aanwezigen wat te veel van het goede. De bedachtzame, eloquente keynote van Jordan B. Peterson was precies wat de avond nodig had om niet in de rechterflank te blijven steken.

P.S. Asilia Plan

In verband met tijdgebrek kwam Adjiedj Bakas niet toe aan de oplossingen die hij onder de noemer Asilia Plan had bedacht om de problematiek op te lossen. Aangezien het de bedoeling van de Nederlandse Leeuw was om juist de bezoekers de oplossingen te laten formuleren is dat misschien maar goed ook. In de videoregistratie komen zijn punten wel even in beeld. Oordeelt u zelf.

Adjiedj Bakas' actiepunten voor de Nederlanse Leeuw
Adjiedj Bakas’ actiepunten voor de Nederlanse Leeuw

Wat moet Nederland doen?

 1. Vluchtelingenverdrag opzeggen: ieder continent moet de eigen demografie voortaan managen
 2. Voor uitgeprocedeerde types zelf fake paspoorten en reisdocumenten maken en subiet uitzetten, eventueel naar een opvangland a la New Guinea
 3. Land huren in bv Noord-Afrika en asielzoekers daar stadsstaten laten bouwen en daar zelfvoorzienend
 4. Mensen men dubbele nationaliteit die zich misdragen: NL paspoort afpakken, tot ongewenst vreemdeling verklaren en terugsturen
 5. Staatsgreep in Libië en Gaddhafi jr. aan de macht brengen, dezelfde deal als met paps maken. Organiseren samen met moed.
 6. Ontwikkelingshulp koppelen aan geboortebeperking in Afrika
 7. Deal met Saoedi’s en Golfstaten: stop financiering babyboom in Afrika in ruil voor steun in strijd tegen Iran
 8. Sluiten salafistische moskeeën, websites etc.
 9. Bestrijden van giftige identity politics
 10. Immuunsysteem samenleving versterken
 11. Verzorgingsstaat afsluiten voor immigranten; geen uitkeringen
 12. Grensbewaking o.a. met Duitsland en België invoeren
 13. Babyboom in eigen land stimuleren
 14. Oorlogseconomie invoeren

Wat moeten andere landen in de EU doen?

 1. Fortificering: drijvende muren om Zuidoost Europa bouwen
 2. Australische aanpak: terugslepen boten en anti-immigratiecampagnes

Photo by Matthew Henry, via Unsplash

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.