Het terrorisme verlamt de westerse samenleving, maar er zijn natuurlijk genoeg slimme analysten die zich bezig houden met de achterliggende oorzaken ervan.

Teun van Dongen is auteur én analyst (inter)nationale veiligheid en terrorisme.

Dat klinkt alvast goed zou je denken. Maar het is geen reden om ’s avonds rustig te gaan slapen. Want Teun heeft nogal veel woorden en rookgordijnen nodig om met een grote boog om de olifant in de kamer heen te lopen.

De laatste publicatie van Teun droeg de bescheiden titel: ‘Radicalisering ontrafelt’, met als ondertitel ’10 redenen om een terroristische aanslag te plegen’.

Nu is één reden meestal wel genoeg voor een zelfmoordterrorist, maar Teun kent er wel tien.

En hier http://www.joop.nl/opinies/islamitische-geloof-is-drijfveer-jihadisten geeft hij er een aantal. Onder de weinig geruststellende titel: ‘Het islamitische geloof is niet de drijfveer van jihadisten’.

Niet.

‘Is het inderdaad zo dat het islamitisch geloof terroristen tot hun daden aanzet of ligt het gecompliceerder?’ vraagt Teun zich af. Je houdt je hart vast, want behoefte aan nog meer complexiteit is het laatste wat iemand wil, lijkt me. Maar onze analyst is iets op het spoor.

Hij haalt een rapport aan over de jihadisten die zich niet aan de voorschriften van de islam zouden houden. Geen nieuws. Was al bekend dat de 9/11 kapers hoerden en snoerden voordat ze hun daden pleegden. En? Welk naïef mensbeeld hou je er op na als je denkt dat gelovigen onkreukbare mensen zijn? Het is bovendien onzinnig om rationele lineaire logica te volgen als het gaat om de geïndoctrineerde breinen van martelaren die zelfmoord gaan plegen.

Zelfmoord. Laat even bezinken welke state of mind er voor nodig is om zelfmoord te willen plegen. Het leven is van nature erop gericht om te overleven. Het is zo tegennatuurlijk om je eigen leven te willen beëindigen. We zijn de enige diersoort die dat doet – zij het sporadisch.

Maar dat is waarschijnlijk maar collateral damage lezen we verder bij onze vriend de terreur-analyst.

Omdat ‘70% van de nieuwe IS strijders niet weet wat islam inhoudt’, gaan deze neutrale Arabische medemensen vanwege ‘heroïek, avontuur, status en camaraderie’ het kalifaat in. Als je niet beter wist zou ik mijn zoon ook wel op zo’n kamp sturen. Ik zie haardvuren en elke avond ‘Top Gun’ kijken. Het feit dat ze niet weten wat islam inhoudt wordt ze daarna natuurlijk wel even uitgelegd denk ik. Er zijn natuurlijk geen betere soldaten te vinden dan enigszins makkelijk beïnvloedbare mensen.

‘Ze zien hun geloofsgenoten in verdrukking komen’. Make up your mind! Die geloofsgenoten die niet weten wat islam inhoudt? Was toch niet belangrijk? Avontuur! Maar de draai is weer onnavolgbaar, want islam is eerder een kenmerk van ‘in-group’, dan dat die religie ook nog iets inhoudelijk voorstelt. Als je het zo leest heeft Teun eigenlijk geen hoge pet op van islam als religie.

Uiteindelijk concludeert onze terrorisme-expert dat Khalid Zerkani, de jihadistische ronselaar van de aanslagen van Parijs en Brussel een beroep deed het op het criminele circuit. Jawel, hij ritselde voor een paar centen (een deel moest wel naar de jihad in Syrië, hoho) wat criminelen om een paar aanslagen te plegen. Vertelde Zerkani zélf bij zijn arrestatie.

Groepsgevoel, criminele circuit, heroïek, avonturen- tis allemaal prima te rijmen met Zelfmoord. In de Amsterdamse onderwereld is t ook niet bij te houden hoe vaak de penoze vanuit avontuurlijke heroïek zichzelf in een café opblaast al roepend: de Heere zij geloofd!

Nog één citaat, gewoon omdat het kan: ‘..je kunt de motivatie van een terrorist niet zonder meer aflezen uit de doelstellingen van de beweging waar hij of zij toe behoort.’ Teun blijft in al zijn verwarring wel keurig genderneutraal. Waar kun je iemands motivatie dan wél aan aflezen? ‘Groepsdruk, stoer uniform’.. ik verzin het niet.

Ik heb zo’n gevoel dat Teun met zijn ‘tien redenen om een terroristische aanslag te plegen’ nog maar net begonnen is. Op deze manier haalt hij gemakkelijk de 100.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.