18 maart is het zo ver. Een coalitie van lokale traditionele linkse partijen Groenlinks, SP en PvdA  gaan samen met een bonte mix van sociaal-activistische, islamistische, totalitaire, autoritaire en radicaal-gewelddadige clubs in Amsterdam de straat op. Dat om via een demonstratie de “racistische partijen” (lees: het ultieme kwaad) PVV, FVD en Leefbaar Rotterdam te weren uit de gemeenteraden.

Wat hier aan de hand is in de linkse koppies is een overzichtelijk wereldbeeld met ‘de Goeden’ en ‘de Slechten’. Op die links-rechts as is iedere stap naar rechts een stap naar het ultieme kwaad. Die partijen op het uiteinde van de as worden geplaatst zijn (!) het ultieme kwaad. Hieruit volgt dat iedereen die zich tegen dit kwaad verzet dus wel iets goed moet doen.

En voila, we zien steeds weer dergelijke coalities van traditionele partijen uit de linkse bloedgroep met autoritaire, islamistische, radicale, gewelddadige en conservatieve clubs. Je hoeft de website van Carel Brendel er maar even op na te kijken. Het grootste probleem is mijns inziens niet zozeer dat ze als bonte verzameling toevallig een gemeenschappelijk doel hebben, maar juist dat ze heel bewust gezamenlijk optrekken. Deze groepen zouden zich als kampioenen guilt by association nooit inlaten met mensen door wiens achtergrond en dito ideeën ze besmet worden en op die manier in het kamp van de Slechten worden geduwd.

Het roept een beeld op van traditionele linkse partijen wiens handelen wordt voorgeschreven door wat de tegenstander vindt. De definitie van een gezamenlijk ‘wij’ hangt kennelijk niet zozeer af van de eigen ideeën, maar wordt veel eerder bepaald door het ‘wij’ van de tegenstander en dus inclusief wat in hun ogen voor uiterst/extreem/ultra rechts ‘de ander’ is.

De ironie is nu dat de ideeën van totalitaire, gewelddadige, autoritaire en/of conservatieve religieuze clubs blijkbaar geen belemmering zijn voor de vorming van een dergelijk front. Want volgens de logica van het “verzet tegen het kwaad” maakt de vijand van mijn vijand een bondgenoot. Ondanks ideeën die helemaal niks met mensenrechten te maken hebben of slechts een middel zijn om je doel te bereiken. Ondanks dat sommige van deze clubs een heel erg sterke en zeer exclusieve identiteit hebben en waar binnen de achterban vrijheidshaat, racisme, seksisme, antisemitisme en andere bigotterie welig tieren.

Deze groeperingen zijn kennelijk het mindere kwaad waar we maar niet zo moeilijk over moeten doen zolang de echte Slechten er nog zijn om verslagen te worden.

Het is om je ogen uit je kop te schamen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.