Religie heeft nooit een rol gespeeld in mijn opvoeding. Mijn Nederlandse opa en oma hebben hun geloof achtergelaten in oost-Groningen en zodoende mijn vader a-religieus opgevoed. Mijn moeder liet het orthodoxe achter in het toenmalig Joegoslavië.

Zowel mijn basis- en middelbare school waren openbaar en de mensen om me heen waren overwegend niet religieus, of het speelde geen rol in de dagelijkse beslommeringen.

Tot mijn coming-out. Mijn beste vriendinnetje op de middelbare school was Nieuw-Apostolisch. Ik had geen idee wat het was en begreep haar moeite met mijn coming-out niet echt. Dus wilde ik meer weten over haar geloof.

Toen ik haar vroeg hoe het dan zat met de dinosaurussen als de aarde maar 6000 jaar oud zou zijn, antwoordde ze: “Wie zegt dat de dagen in de Bijbel 24 uur duurden?”.

Ik was redelijk van mijn à propos. “Hier trapt toch niemand meer in?”, dacht ik.

Kennelijk wel.

Wat mij het meest verwondert aan religie en religieuzen is de enorme elasticiteit van denken, om maar voor jezelf te kunnen verklaren, waarom je gelooft in een God. Op de keper beschouwd is God ook maar een prutser die zijn creatie liet verzuipen om opnieuw te beginnen.

De morele vraagstukken intrigeren mij nog het meest. Het veel gehoorde argument: zonder God geen moraliteit, vind ik de meest wonderlijke. Als we de regels van die kwiebus op zouden volgen, zouden de randen van onze dorpen steden doordrenkt zijn van bloed van bijvoorbeeld overspelige vrouwen. En waarom zou je in godsnaam (pun intended) je moraliteit halen uit een entiteit die kinderen laat verscheuren door beren omdat ze een oude man onjuist hadden bejegend.

‘Cherry picking’ is dan het verwijt. Ja, inderdaad. Net als dat je de veroordeling van homoseksualiteit ‘cherry picked’, met alle gevolgen van dien.

‘Laat die arme Christenen toch met rust’ was een van de reacties die ik las op de actie om zoenende mannen in het Reformatorisch Dagblad te krijgen via een advertentie.

Nee, laat ze niet met rust. Zolang er georganiseerd veroordeling wordt gepredikt door bronstijdmoraliteits-aanhangers, is het goed om ze af en toe om de oren te slaan met de 21e eeuw.

 

foto: imgur

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.